Czerwiec 2018

stanowisko ws nowych obowiązków OIL w zakresie dokumentacji med.

Stanowisko Nr 3/VII/2015

Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi

z dnia 8 września 2015 roku

w sprawie nowych obowiązków izb lekarskich w zakresie dokumentacji medycznej

Okręgowa Rada Lekarska w Łodzi wyraża stanowczy sprzeciw wobec proponowanych regulacji prawnych, prowadzących do nowych obciążeń samorządów zawodowych w zakresie dokumentacji medycznej. Projektowane zmiany, dotyczące ustaw o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz o działalności leczniczej, nakładają na okręgowe izby lekarskie całkowitą odpowiedzialność za przechowywanie i udostępnianie dokumentacji medycznej w przypadku śmierci lekarza bądź innych przyczyn, skutkujących wykreśleniem z rejestru podmiotów wykonujących działalność leczniczą. Obarczenie samorządów zawodowych kosztownymi zadaniami, bez przyznania im środków finansowych na ich realizację, nie można w obecnych warunkach uzasadniać jedynie koniecznością sprawowania przez samorządy pieczy nad należytym wykonywaniem zawodu. Powyższe zadania będą niemożliwe do wykonania z uwagi na brak w projektowanych przepisach określenia stosownych procedur i terminów ich wykonania oraz wskazania osób zobowiązanych do przekazania dokumentacji organom samorządu zawodowego po śmierci lekarza. Na realizację nowych zadań nie pozwali także ogrom przedsięwzięć organizacyjnych i logistycznych, które są niezbędne do wprowadzenia w życie projektowanych przepisów od 1 stycznia 2016 roku.

Okręgowa Rada Lekarska w Łodzi stoi na stanowisku, że proponowane zmiany legislacyjne nie poprawią sytuacji pacjentów i ich rodzin, a będą przede wszystkim sposobem przeniesienia odpowiedzialności na podmioty inne niż organy władzy publicznej.

Data dodania: 11 Wrzesień 2015