Czerwiec 2018

Stanowisko samorządu w sprawie obowiązkowych szczepień

Naczelna Izba Lekarska wielokrotnie podejmowała temat szczepień. Ostatnio w apelu z 7 lipca, kiedy NRL zaapelowało do Ministra Zdrowia o podjęcie prac legislacyjnych zmierzających do wprowadzenia obowiązku przedstawienia przed przyjęciem do żłobka, przedszkola oraz szkoły zaświadczania potwierdzającego wykonanie u dziecka szczepień obowiązkowych.

Zdaniem NRL "niezgodna z obowiązującym prawem decyzja rodziców o nie poddaniu dziecka obowiązkowym szczepieniom stwarza zagrożenie dla zdrowia nie tylko tego dziecka, ale również dla innych dzieci mających z nimi kontakt, w szczególności w żłobkach, przedszkolach czy szkołach."

NRL uważa, że "w ostatnim czasie zwiększa się liczba dzieci, które nie są poddawane obowiązkowym szczepieniom co oznacza, że istniejące ramy prawne egzekwowania tego ustawowego obowiązku są niewystarczające.
Wprowadzenie ustawowego obowiązku przedstawienia zaświadczania potwierdzającego wykonanie u dziecka szczepień obowiązkowych przed przyjęciem do żłobka, przedszkola lub szkoły jest uzasadnione interesem publicznym – potrzebą zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego Polaków. Obowiązek taki chroniłby zdrowie dzieci, które zostały poddane szczepieniom obowiązkowym ograniczając ich kontakt z osobami niezaszczepionymi a także stanowiłby dodatkowy bodziec do poddania szczepieniom dzieci dotychczas niezaszczepionych."

Apel z 7 lipca nie jest pierwszym, który NRL podejmowała w temacie szczepień:

4 listopada 2016 r. Naczelna Rada Lekarska wystosowała apel do lekarzy i lekarzy dentystów, by – w trosce o zdrowie pacjentów i własne – podejmowali działań proszczepienne.

15 listopada oraz 20 listopada 2016 r., po emisji w publicznej telewizji programów o charakterze antyszczepionkowym, Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej dr Maciej Hamankiewicz dwukrotnie interweniował i zabierał głos w sprawie zasadności i konieczności szczepień.

9 grudnia 2016 r. lekarze i lekarze dentyści dali przykład i publicznie zaszczepili się szczepionką przeciw pneumokokom.

Data dodania: 17 Grudzień 2017