Maj 2018

Stanowisko Nr 9/P-VII/2015

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi

z dnia 9 czerwca 2015 roku

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi uznaje za niedopuszczalne praktyki obciążania lekarzy pełniących samodzielnie dyżury na oddziałach szpitalnych obowiązkami, którym nie są w stanie podołać, narażając w ten sposób zdrowie i życie pacjentów.

Stałą praktyką w łódzkich podmiotach leczniczych staje się, że jeden lekarz dyżurujący – zarówno w dni powszednie, jak i w weekendy oraz święta – wykonuje zadania należące zwykle do kilku lekarzy i pracowników administracyjnych. Nie potrzeba jakiegokolwiek doświadczenia – czy to w kierowaniu podmiotem leczniczym, czy w udzielaniu świadczeń zdrowotnych – żeby uznać taką organizację pracy za bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów. Pogoń za drobnymi oszczędnościami przeważa nad koniecznością zapewnienia prawidłowej opieki pacjentom.

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi z całą mocą wspiera lekarzy domagających się zmiany warunków pracy tak aby gwarantowały im możliwość sprawowania prawidłowej opieki nad pacjentami. Domaga się również podejmowania przez podmioty lecznicze i organy tworzące działań, które wyeliminują zagrożenia dla zdrowia i życia pacjentów związane z niewłaściwą organizacją pracy.

dokumenty do pobrania:
Data dodania: 10 Czerwiec 2015