Czerwiec 2019

• Klub Lekarza przy Okręgowej Izbie Lekarskiej w Łodzi zaprasza lekarzy i lekarzy dentystów na pyszne obiady. Codziennie nowe menu w przystępnych cenach. Członkowie OIL w Łodzi mogą skorzystać także z dofinansowania. Zamów obiad przez specjalny formularz

• Rząd nie realizuje postulatów z "Porozumień Szumowskiego", dlatego 1 czerwca tysiące lekarzy z całej Polski wyszło na ulicę i wzięło udział w manifestacji w Warszawie, żeby pokazać determinację w walce o wzrost finansowania w ochronie zdrowia.

STANOWISKO Nr 1/P-VIII/2018

STANOWISKO Nr 1/P-VIII/2018
Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi
z dnia 30 sierpnia 2018 roku

W  związku  z  otrzymaniem  informacji  o planie wdrożenia pilotażowego programu leczenia ostrej fazy udaru niedokrwiennego, Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi popiera dążenie konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie neurologii dla województwa łódzkiego dr n. med. Bożeny Adamkiewicz do włączenia do tego programu Regionalnego Centrum Profilaktyki i Leczenia Udarów Mózgu (RCPiLUM) w WWCOiT im. M. Kopernika w Łodzi. Centrum spełnia wszelkie wymogi do przeprowadzenia pilotażu, posiada wielodyscyplinarny zespół neurologów, kardiologów, neurochirurgów, neuroradiologów i anestezjologów. Posiada również wszystkie potrzebne oddziały (oddział udarowy, OIT, kardiologiczny, neurochirurgiczny, chirurgii naczyniowej), pracownię hemodynamiczną kardiologiczną oraz neuroradiologiczną, a także aparaturę, która jest wymagana do wykonywania zabiegów trombektomii wg Rozporządzenia.  Włączenie tej placówki do pilotażu poprawi dostępność do tej formy nowoczesnej terapii w województwie łódzkim, liczącym 2,5 miliona mieszkańców.

Prezes  Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi

dr n. med. Paweł Czekalski